Endringer i A-meldingen fra 2025 – Hva betyr det for deg som arbeidsgiver?

Fra 2025 trer flere viktige endringer i kraft som vil påvirke rapporteringen i a-meldingen. Som arbeidsgiver er det viktig å være oppdatert på disse endringene for å sikre korrekt rapportering, uavhengig av hvilket regnskapssystem du bruker. Her gir vi en oversikt over hva som er nytt, og hva du som arbeidsgiver må gjøre for å tilpasse deg. 

1. Ekstra arbeidsgiveravgift utgår 

Den ekstra arbeidsgiveravgiften på 5 % for lønn over 850 000 kroner, som tidligere har vært gjeldende, vil bli avviklet fra 1. januar 2025. Dette betyr at arbeidsgivere ikke lenger skal rapportere denne avgiften i a-meldingen. 

Hva betyr dette for deg? Du trenger ikke å gjøre noen tiltak for å håndtere denne endringen, da regnskapssystemene automatisk vil slutte å beregne og rapportere den ekstra arbeidsgiveravgiften fra 2025. 

 

2.  Frivillig forskuddstrekk 

Fra 2025 vil rapporteringen av skattetrekk deles opp i to kategorier: ordinært skattetrekk og frivillig skattetrekk. Frivillig skattetrekk gjelder når ansatte ønsker å trekke mer skatt enn det som er angitt på skattekortet. 

Hva må du gjøre? De fleste regnskapssystemer vil automatisk opprette en ny lønnsart for frivillig skattetrekk. Dersom ansatte har frivillig skattetrekk, kan dette registreres som et fast trekk på arbeidsforholdet fra 2025. Sørg for at du bruker den nye lønnsarten i lønnskjøringen for korrekt rapportering. 

 

3. Nye ansettelsesformer 

Fra 2025 innfører Skatteetaten tre nye kategorier for ansettelsesformer: 

  • Fast ansettelse og utleid 
  • Midlertidig ansatt og utleid 
  • Midlertidig ansatt som tilkallingsvikar 

Disse kategoriene skal brukes for ansatte som leies ut til andre virksomheter eller som jobber ved behov uten fast stillingsprosent. 

Hva må du gjøre? Regnskapssystemene vil normalt tillate registrering av de nye ansettelsesformene på den ansattes arbeidsforhold. Pass på at disse registreres riktig i systemet, slik at de rapporteres korrekt i a-meldingen. Hvis du har behov for å bruke de nye ansettelsesformene tilbake i tid, kan dette også gjøres, men de vil rapporteres som enten fast eller midlertidig ansatt for tidligere perioder. 

 

4. Arbeidsgiveravgift på lønn under oppgaveplikt 

Fra 2025 økes grensen for opplysningsplikt fra 1 000 kroner til 2 000 kroner. For utbetalinger som er under denne grensen, men som likevel er arbeidsgiveravgiftspliktige, skal det benyttes en ny rapporteringskode i a-meldingen. 

Hva må du gjøre? Du må opprette en ny lønnsart for å beregne arbeidsgiveravgift på slike beløp. Denne vil rapporteres i a-meldingen som grunnlag under opplysningsplikt. Sjekk veiledningen i ditt regnskapssystem for hvordan du kan gjøre dette. 

 

Hva betyr dette for deg som arbeidsgiver? 

Med de nye endringene i a-meldingen som trer i kraft fra 2025, er det viktig å være forberedt. De fleste regnskapssystemer vil hjelpe deg med å tilpasse rapporteringen til de nye kravene automatisk, men det kan være nødvendig å gjøre noen justeringer for å sikre at alt blir korrekt registrert og rapportert. 

Som alltid er det viktig å følge med på de nyeste regelendringene og oppdatere systemet ditt i tide. Hvis du har spørsmål eller trenger hjelp til å tilpasse regnskapssystemet ditt, er det lurt å kontakte systemleverandøren eller en regnskapsfører som kan gi deg ytterligere veiledning. 

 

Har du noen spørsmål?
Kontakt oss
Amanda er markedsfører hos Athene med en mastergrad i markedsføring og markedsanalyse. Hun har erfaring med datadrevet innsikt, utvikling av digitale markedsføringsstrategier, SEO og innholdsproduksjon. Amanda har tidligere erfaring fra mediebransjen og har hatt ledende roller i kreative prosjekter.

Hold deg informert