Ny grense for små foretak

Stortinget har vedtatt økning av grensene for små foretak. Dette betyr at flere foretak havner i kategorien «små foretak» og åpner for at mange flere virksomheter kan benytte seg av forenklede rapporteringskrav og regnskapsprinsippene som gjelder for små foretak.

Hva betyr dette for norske bedrifter 
De nye grensene for små foretak øker balansesummen fra 35 millioner kroner til 84 millioner kroner og salgsinntektene fra 70 millioner kroner til 168 millioner kroner – en økning på hele 140 prosent. Denne endringen kommer som et resultat av en langvarig debatt om å tilpasse regelverket til dagens økonomiske virkelighet og for å gi små foretak større spillerom og fleksibilitet. 

Endringene gir forenklede rapporteringskrav
For selskapene som nå går fra mellomstore til små foretak er det ingen krav om endring i forhold til regnskapsføringen. Selskapet kan selv velge å fortsette å følge regelverket for mellomstore foretak, men har nå mulighet til å benytte seg av en rekke forenklingsregler. 

Med de nye grensene kan små foretak benytte seg av forenklede rapporteringskrav, inkludert:

  • unnlate å utarbeide årsberetning
  • unnlate å utarbeide konsernregnskap
  • unnlate å utarbeide kontantstrømoppstilling
  • benytte seg av betydelige forenklede notekrav
  • kan unnlate å omarbeide sammenligningstall. 

I tillegg kan små foretak velge å benytte seg av en rekke forenklede regnskapsprinsipper og vurderingsregler. Blant disse er muligheten til å kostnadsføre utgifter til egenutviklede immaterielle eiendeler, unnlate å balanseføre finansielle leieavtaler, og utelate andelen av faste kostnader ved beregning av tilvirkningskost.

Fire størrelseskategorier
Med den nye endringen i grensene for små foretak, innføres også nye størrelseskategorier i regnskapsloven. Disse kommer som følge av de nye reglene om bærekraftsrapportering. Størrelseskategoriene vil være mikro, små, mellomstore og store foretak. 

Regnskapsloven viderefører toårsregelen for veksling mellom størrelseskategorier og nye grenser. Dette innebærer at en ny kategori gjelder når vilkårene er oppfylt eller ikke lenger er oppfylt i to påfølgende regnskapsår.

Når trer de nye grensene i kraft? 
Imidlertid vil de økte grensene ikke gjelde for regnskapsåret 2023, noe som gir bedrifter tid til å forberede seg på de nye kravene. Endringene vil gjelde for 2024, men spesifikt når de nye grensene trer i kraft, inkludert fra hvilket avvikende regnskapsår, vil bli fastsatt senere. 

Endringen er ment å fremme vekst og innovasjon blant små bedrifter, og forventes å ha betydelig innvirkning på den økonomiske hverdagen til mange norske foretak. For bedrifter som tidligere har operert nær de gamle grensene, vil dette bety nye muligheter og mindre byrde i forhold til rapporteringskrav og administrative kostnader.

Den vedtatte endringen er et steg i riktig retning for å fremme et mer dynamisk og fleksibelt næringsliv i Norge, og det blir spennende å se hvordan dette vil påvirke små foretak i tiden fremover.

Ta gjerne kontakt med oss om du skulle ha noen spørsmål eller ønsker rådgivning. 

Har du noen spørsmål?
Kontakt oss
Monica er markedsfører i Athene Group med bachelor i medier og kommunikasjon, hvor hun fokuserte studiene sine mot markedsføring og management. Hun holder til i Oslo og brenner for faget. I Athene jobber hun med søkemotoroptimalisering, annonsering, blogg og ulike markedsførings aktiviteter.

Hold deg informert